Αλλεργία ή Δυσανεξία;

Η διαφορά μεταξύ των αλλεργιών και των δυσανεξιών είναι απλή.

Ευαισθησία, δυσανεξία ή αλλεργία;  Τι πρέπει να γνωρίζετε.

Δυσανεξία ονομάζεται η αρνητική αντίδραση του οργανισμού κατά την έκθεση του σε συγκεκριμένες ουσίες. Δεν πρέπει ωστόσο να συγχέεται με την αλλεργία, η οποία αποτελεί μια πολύ πιο σοβαρή και χρόνια αντίδραση.

Τι είναι ακριβώς η δυσανεξία;

Δυσανεξία είναι η αδυναμία του σώματος να διασπάσει σωστά μία ουσία, είτε πρόκειται για τροφική δυσανεξία είτε για κάποιον περιβαλλοντικό παράγοντα (μη τροφική δυσανεξία). Οι δυσανεξίες μπορούν να εμφανιστούν για πολλούς λόγους, απ’ τους οποίους οι δύο πιο συχνοί είναι οι εξής:

• Το σώμα στερείται τα απαραίτητα πεπτικά ένζυμα για τα συγκεκριμένα τρόφιμα και συνεπώς δεν μπορεί να διασπάσει την ουσία σωστά ή να πάρει τα θρεπτικά συστατικά της.Ευαισθησία που προκύπτει από υπερκατανάλωση ή εκτεταμένη έκθεση στη συγκεκριμένη ουσία.
• Πολλά συμπτώματα είναι αποτέλεσμα ευαισθησίας σε ένα συγκεκριμένο στοιχείο. Η ευαισθησία μπορεί να προκύψει είτε από υπερβολική κατανάλωση είτε από εκτεταμένη έκθεση στο συγκεκριμένο στοιχειο.

Για να μάθετε εάν έχετε δυσανεξία ή ευαισθησία σε μία τροφική ή μη ουσία, μπορείτε να αγοράσετε το τεστ μας σήμερα.

Μάθετε εάν έχετε δυσανεξία ή ευαισθησία σε μία τροφική ή μη ουσία.

ΞΕΚΙΝΗΣΤΕ

Αλλεργία ή Δυσανεξία? Ποια η διαφορα;

Η διαφορά μεταξύ αλλεργίας και  δυσανεξίας είναι απλή. Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι αλλεργίες είναι κυρίως κληρονομικές και τις έχετε εφ’ όρου ζωής. Πολλά παιδιά και μωρά υποφέρουν από αλλεργίες σε καρπούς, φιστίκια, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Παρόλα αυτά, καθώς μεγαλώνουν συνήθως ξεπερνιούνται οι παιδικές αλλεργίες. Μια δυσανεξία από την άλλη,  μπορεί και αλλάζει ανάλογα με τη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Με άλλα λόγια, είναι στο χέρι σας να τις μειώσετε, ακόμη και να τις εξαλείψετε.

Εντοπίζοντας τις αλλεργίες

Οι αλλεργίες ανιχνεύονται μετρώντας το ποσοστό της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) στο αίμα, καθώς αυτά είναι ειδικά κύτταρα του αίματος που βοηθούν στην καταπολέμηση των αλλεργιών. Εάν έχετε μια αλλεργία σε μία συγκεκριμένη τροφική ή μη ουσία, το σώμα σας θα αρχίσει να αντιδράει μόλις έρθει σε επαφή μαζί της.

Οι συνήθισμένες αλλεργικές αντιδράσεις περιλαμβάνουν τοπικό πρήξιμο (δηλ. του λαιμού ή της γλώσσας), εξάνθημα ή δυσκολία στην αναπνοή. Τα αράπικα φιστίκια, τα οστρακοειδή, τα αυγά και η σόγια είναι μερικά από τα πιο κοινά αλλεργιογόνα.

Συγκριτικά, η δυσανεξία δεν είναι τόσο σοβαρή και άμεση όσο η αλλεργία. Τα συμπτώματα της εμφανίζονται σταδιακά. Μπορεί δηλαδή να εμφανιστούν από 30 λεπτά έως και 48 ώρες αργότερα. Αυτά μπορεί να είναι πονοκέφαλοι, φούσκωμα, τοπικός κνησμός ή ερεθισμός του δέρματος όπως έκζεμα, υπερβολική παραγωγή βλέννας, υπερβολικό αέριο, διάρροια και κόπωση.

Διάγνωση αλλεργιών

Η πιο συνηθισμένη μέθοδος διάγνωσης αλλεργιών γίνεται με μια απλή εξέταση αίματος, η οποία ελέγχει τα επίπεδα Ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE) ή Ανοσοσφαιρίνης G (IgG) στο αίμα. Οι αλλεργίες IgE εμφανίζονται άμεσα όταν μία ξένη ουσία εισέρχεται στο σώμα. Αυτές οι ξένες ουσίες μπορεί να προέρχονται από τρόφιμα ή να τις έχουμε απλά εισπνεύσει. Οι αλλεργίες IgE μπορούν να προκαλέσουν πολύ σοβαρά συμπτώματα όπως δυσκολία στην αναπνοή, οίδημα και κνίδωση. Σε ακόμη πιο σοβαρές περιπτώσεις, οι αντιδράσεις IgE μπορεί να οδηγήσουν σε αναφυλακτικό σοκ.

Οι τροφικές ευαισθησίες της ανοσοσφαιρίνης G4 (IgG4) είναι γενικά λιγότερο σοβαρές από τις αλλεργίες των τροφίμων IgE. Tα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν: κεφαλαλγίες, ναυτία, επιληπτικές κρίσεις και υπερκινητικότητα. Τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εμφανιστούν ώρες ή ακόμη και ημέρες από την κατανάλωση του συγκεκριμένου τροφίμου. Ο βαθμός και η σοβαρότητα των συμπτωμάτων ποικίλλουν με βάση τη γενετική σύνθεση ενός ατόμου. Οι αλλεργίες IgG γενικά αντιμετωπίζονται με τον αποκλεισμό των προβληματικών τροφών από τη διατροφή και τη λήψη προβιοτικών για τη διευκόλυνση της πεψης.

Δυστυχώς, την παρούσα στιγμή δεν ελέγχουμε αλλεργίες, παρά μόνο δυσανεξίες. Εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις σχετικά με αυτό, παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μέσω του Live Chat.

Μάθετε περισσότερα για τις εξετάσεις μας. Παραγγείλετε σήμερα τη δική σας.

ΚΑΝΤΕ ΤΗΝ ΠΑΡΑΓΓΕΛΙΑ ΣΑΣ ΤΩΡΑ